Labradoriet

Labradoriet is een edelsteen met een magnifiek kleurenspel. Dit is één van de redenen waarom ik als goudsmid deze edelsteen graag in mijn sieradencollectie laat schitteren.

Wat is een labradoriet?

Labradoriet (of spectroliet) is een mineraal die behoort tot de veldspaten. Kenmerkend voor deze mineraal is het kleurenspel (het labradoriseren). De kleurtinten zijn vaak metalig glanzend met een blauwgroen kleurenspel. Er is ook een kleurenspel in bruin, geel of oranje mogelijk. Het labradoriseren komt tot stand vanwege het licht dat breekt op de kristallen die op de splijtvlakken liggen.
Labradoriet is één van de enige edelstenen, die zo sterk van kleur kan veranderen. Het mineraal is in 1780 ontdekt op het schiereiland Labrador in Canada. De edelsteen is ook in Australië, Madagaskar, Finland, Verenigde Staten, Rusland en Mexico te vinden.

Mijn affiniteit met deze edelsteen

Op edelstenen beurzen selecteer ik fraai geslepen labradorieten. Door een goed slijpsel komt het kleurenspel nog beter tot zijn recht. Ik heb een voorkeur voor de variant met een prachtig blauwgroen kleurenspel.
Het zijn edelstenen die in mijn ogen zowel subtiel als verrassend zijn als hangers voor oorbellen of een collier. Doordat het kleurenspel meerdere kleuren bevatten, staan de edelstenen stijlvol bij een variatie aan outfits.

Aangezien labradoriet tot de zachtere edelsteensoorten behoort, is deze mineraal uitermate geschikt om te dragen in oorbellen of colliers. Als edelsteen in een ring is het kwetsbaarder voor beschadiging.
Diamant heeft de hoogste hardheid (een 10 op de hardheidsschaal van Mohs, die loopt van 0 – 10) en wordt hierdoor ook gebruikt in de industrie, onder andere om te boren, slijpen, snijden en polijsten. Labradoriet heeft een hardheid van 7.

Labradoriet
Labradoriet
Vragen of
afspraak?

zaterdag 29 maart is de winkel gesloten.

 

Levertijd en Planning 2025