Mijn Ambacht Goudsmeden

Als goudsmid krijg ik regelmatig de vraag hoe mijn werk als goudsmid eruit ziet. Bezoekers in mijn winkel vragen zich hardop af of ik alle gereedschappen in mijn werkplaats gebruik. Het antwoord is volmondig JA. In dit blog vertel ik met veel plezier over het ambacht goudsmeden en laat ik stap voor stap zien hoe ik van oude sieraden een nieuwe ring maak.

De onderstaande ring is gemaakt in opdracht. De klant had al langer het idee om een nieuw sieraad te laten maken van haar oude ‘schmuck’, waaronder een trouwring van haar vader en een geboortering met een ‘groeidiamant’. Aan de hand mijn sieradencollectie in de winkel en haar eigen voorkeuren zijn we tot het ontwerp gekomen; een gouden ring met een aardse structuur met daarnaast een matte strakke witgouden ring.

Tijd voor Ambacht!

Voordat ik de gouden sieraden om kan smelten, haal ik de diamant uit de witgouden ring. Na het schoonmaken van de diamant verbaasde de eigenaar zich over de grootte en schittering van de diamant. Door het het jarenlang dragen, was de diamant dof geworden.

Vervolgens heb ik de sieraden omgesmolten tot een klompje witgoud en een klompje geelgoud. In de volgende stap worden de klompjes goud worden gewalst. Daarna trek ik de staafjes goud door het trekijzer op de trekbank tot de juiste dikte.
Leuk detail: Het walsen en trekken van metaal zijn koude bewerkingen. Bij koude bewerkingen van goud kan het materiaal ongeveer vijftig procent vervormt worden, voordat het scheurt. Wanneer het goud weer verhit wordt, kan het proces herhaalt worden.

Met een hamer geef ik het staafje geelgoud een oppervlakte bewerking, hierna brand ik de aardse structuur in het materiaal. Zodra ik tevreden ben over de structuur, worden de staafjes omgebogen tot een ring en de uiteinden aan elkaar gesoldeerd.

Persoonlijke touch

In deze fase van het werkproces heb ik de klant uitgenodigd om naar het tussentijdse resultaat te komen kijken. Ik hoor graag of de oppervlakte bewerkingen naar wens zijn en of de ringen de juiste ring maat hebben. Op dit moment kan ik de ring nog relatief gemakkelijk aanpassen in maat en structuur.
Na de feedback van de klant heb ik de ringen aan elkaar gesoldeerd en de diamant tussen de twee ringen gezet.

Het eindresultaat

De klant is erg enthousiast over het resultaat!
Een leuke bijkomstigheid is dat er materiaal is overgebleven. De klant heeft het restmateriaal mee gekregen. Ze heeft al leuke ideeën om van het restmateriaal oorbellen in dezelfde stijl van de ring te laten maken.

Vragen of
afspraak?